AKTUELNO

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

Ruski predsednik Vladimir Putin uručio je danas predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislavu Nikoliću Orden prijateljstva za veliki lični doprinos u jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije.

- Svako ko odlikuje razmišlja kome daje orden, kao i onaj ko prima odlikovanje razmišlja od koga ga je primio - rekao je Nikolić uoči svečane ceremonije.

On je podsetio i da je 2014. godine odlikovao Putina najvišim srpskim priznanjem - Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici. Ukaz o dodeli Ordena prijateljstva Putin je potpisao 30. maja 2017. godine, u vreme dok je Nikolić još obavljao funkciju predsednika Srbije.

Visoka državna nagrada Ruske Federacije bivšem predsedniku Srbije je uručena u Kremlju, na svečanosti povodom Dana nacionalnog jedinstva.

Orden prijateljstva dodeljuje se stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva...

- Ovaj orden u ime građana Srbije dobijam od Ruske Federacije, države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika. Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost - rekao je Nikolić na ceremoniji.

Foto: Tanjug

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što je Putin, kako je rekao, prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije, od maja 2012. do maja 2017. godine, „uložio da i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka naše odnose dovedemo do nivoa strateških". Nikolić je u razgovoru sa novinarima rekao da su „novi predsednik i Vlada Srbije na istom putu da razvijaju saradnju sa Rusijom".

On je naveo da je Kancelariju, na čijem je čelu, osnovala Vlada Srbije, a da su devet ministara članovi Saveta i naglasio je da će uskoro biti novih programa saradnje sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu je reč.

- Na dobrom smo putu da bolje sarađujemo, očekujemo ruske investitore - rekao je Nikolić.

On je, međutim, ocenio i da spoljnotrgovinska razmena nije u skladu sa dobrim odnosima koje imamo Rusijom. Nikolić je takođe naglasio i da niko ozbiljan u Srbiji nije bio protiv saradnje sa prijateljskom Rusijom sa kojom nas vežu tradicionalne istorijske, religiozne, kulturne i druge veze.

Državna nagrada Rusije - Orden prijateljstva dodeljuje se od 1994. godine stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, saradnje i uzajamnog razumevanja među narodima, za zbližavanje i uzajamno bogaćenje kultura. Prošle godine je Ordenom odlikovan proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica.

Orden je napravljen od srebra sa pozlatom, okružen lovorovim granama sa zelenim i crvenim tačkama od rubina. U Rusiji se danas nizom manifestacija obeležava Dan narodnog jedinstva, ustanovljen u znak narodnog ustanka oslobođenja Moskve od Poljske u 17. veku, a Ruska pravoslavna crkva i pravoslavni vernici slave Dan ikone Bogorodice Kazanjske, čiji je lik povezan sa oslobađanjem Rusije.

Pročitajte još: ĐURIĆ: U Prištini više ne postoji instanca zadužena za dijalog sa Beogradom

#Orden

#Tomislav Nikolić

#Vladimir Putin

'